Zeeverkenners (11-15 jaar)

Ben jij tussen de 11 en 15 jaar en heb je zin in actie? Word lid bij onze scoutinggroep en beleef uitdagende avonturen bij de scouts! Samen met je nieuwe vrienden doe je super gave dingen waar je ook nog eens wat van leert. Leer zeilen, ga op zomerkamp, kook op je eigen kampvuurtje en ontdek de wereld om je heen!

De scouts van 11 tot en met 15 jaar heten ‘scouts’. Scouts zijn niet meer bezig met het spelen in thema, zoals bij de bevers (5-7 jaar) en de welpen (7-11) jaar het geval is. Bij de scouts ligt de focus op het bewust ontwikkelen van hun scoutingkennis en -vaardigheden.

Zelfstandigheid

Naast samenwerking en elkaar helpen als er problemen zijn, is het ook belangrijk dat scouts (een deel van) een opkomst leren organiseren. Deze groep scouts wordt op deze manier relatief zelfstandig en de scouts worden voorbereid op de volgende speltak, de explorers, waarin ze zelf activiteiten gaan organiseren. Zo blijven scouts zich steeds verder ontwikkelen, dit heet bij Scouting de ‘doorlopende leerlijn’.

Opkomsten

De verkenners hebben wekelijks een opkomst en gaan daarbij in de zomer zeilen met hun vlet. Elke zeeverkenner wordt in een bak ingedeeld. Dit is een groepje verkenners onder leiding van twee meer ervaren scouts: de bootsman en kwartiermeester. Van hun bak leren ze in de zomer zeilen, roeien en wrikken en doen de zeeverkenners regelmatig spellen op het water vanuit de boot. De gemiddelde zeeverkenner duikt ook graag tijdens de opkomsten in het water wanneer het te heet wordt in de boot. In de wintermaanden zijn de opkomsten aan wal en doen we verschillende spellen, houden we bakswedstrijden in vaardigheden zoals koken, vuur maken, pionieren etc. Hiernaast is het in de winter ook tijd voor onderhoud aan de vletten. Onze vletten hebben het maar zwaar te verduren in de zomermaanden en wanneer een vlet twee zomers in het water heeft gelegen is het tijd voor een nieuwe lik verf!

Kampen

Naast de opkomsten gaan de zeeverkenners 4 tot 5 keer per jaar op kamp. We gaan in het voorjaar een lang weekend op kamp en met Hemelvaart gaan we altijd met de volledige vereniging weg. In het najaar gaan we ook nog een lang weekend weg en dan hebben we ook nog een bikkelkamp van 1 nacht in de winter. Het hoogtepunt van het zeeverkennersjaar is wel het zomerkamp. Hier gaan we een volle week naar een eiland in de Biesbosch om daar te zeilen, zwemmen, vletje keren en andere land- en waterspellen. Uiteraard gaan de vletten op dit zomerkamp mee en kunnen de zeeverkenners hun opgedane zeilvaardigheid testen op grotere ruigere wateren!